Martijn Katan
  • Home
  • Voedingsmythes
  • Wat is nu gezond?
  • BNR radiocolumns
  • NRC-columns
  • Volkskrant-columns
  • Krantenartikelen
  • Aanbevolen sites
  • Over Katan

  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Algemeen
  4. Nieuws

Brief van 46 medici en wetenschappers over schadelijke effecten scooters

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
t.a.v. Hare Excellentie drs. Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga
Postbus 20901
2500 EX Den Haag

Lees meer: Brief van 46 medici en wetenschappers over schadelijke effecten scooters

Wat is er anders in 'Wat is nu Gezond?', versie 3.0?

De geheel herziene versie 3.0 van Wat is nu Gezond is verschenen. Er is heel wat veranderd sinds ik acht jaar geleden de vorige versie schreef. De volgende onderwerpen zijn nieuw of gewijzigd:

Lees meer: Wat is er anders in 'Wat is nu Gezond?', versie 3.0?

Eierdebat

Dr Esther Nederhof, psychiatrisch onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, reageerde op mijn column over eieren en cholesterol. Dat vond ik leuk; ik krijg zelden zo’n serieuze reactie, met verwijzingen naar relevante voedingsexperimenten.

Lees meer: Eierdebat

26 april 2014: Verzadigd vet

Is verzadigd vet slecht voor je hart of doet vet er niet toe? Het veelgelezen Amerikaanse consumentenblad Nutrition Action Healthletter interviewde mij daarover. Hier mijn antwoorden.

Van bier krijg je een bierbuik

De bierbrouwers willen u doen geloven dat je van bier niet dik wordt. Om u daarvan te overtuigen schakelen ze wetenschappers in.
Gelukkig geven die wetenschappers de cijfers eerlijk weer(1). Het blijkt dat je ruim een pond per maand aankomt van dagelijks drie blikjes bier. Geen wonder, want bier bevat meer calorieën dan cola.

Lees meer: Van bier krijg je een bierbuik

Cholesterol-onderzoek

Andere tijden van morgen zond een aflevering uit over ons cholesterol-onderzoek. Kijk hier de aflevering terug. 

Hoe slecht is McDonald's?

Bedrijven zitten vastgeketend aan hun winstdoel als een galeislaaf aan zijn roeiriem.
Het heeft geen zin ze aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Kies liever mensen in de gemeenteraad en het Europarlement die bedrijven dwingen tot gezondere praktijken. 
Dat schrijft Martijn Katan in de NRC van 8 januari. De bronnen staan hier. 
 

Yoghurtdranktje helpt niet tegen Alzheimer

Dinsdag werden de resultaten openbaar van een grote studie naar het effect van het yoghurtdrankje Souvenaid tegen Alzheimer. De 'medische voeding' bleek niet te helpen. http://alzres.com/content/5/6/59/abstract

Brandpunt over dieetboeken

Ik werd geïnterviewd door Eva Jinek, op het Leidseplein, in de motregen. Over obesitas, over nieuwe dieetboeken en wat je daarvan kun geloven.
Kijk hier de aflevering terug.

Uitnodiging DRINK Symposium

Op 3 oktober a.s. vindt het DRINKsymposium 'Suiker, light of water?' plaats. Meer informatie en het inschrijvingsformulier kunt vinden op www.drinksymposium.nl.

The claims of medical foods

There is no solid evidence for the efficacy of the medical food Souvenaid against memory loss in Alzheimer’s disease. Read here Martijn Katans review article on Souvenaid.

Reclamecampagne Coca Cola

 Martijn Katan ging in Pauw en Witteman in debat met de directeur van Coca Cola over hun nieuwe reclamecampagne.

Vitamines tegen Alzheimer?

Martijn Katan sprak in een uitzending van Tros Radar over een vitaminedrank van Nutricia die zou helpen tegen Alzheimer.

Veganisme, ook iets voor jou?

Martijn Katan sprak in EditieNL over veganisme. Kijk hier de aflevering terug. 

Zembla over suiker

Een hele uitzending van Zembla over suiker; met Martijn Katan en Jaap Seidell. Of je dik wordt van suiker, waar het in zit en hoe suiker aan de man wordt gebracht. De aflevering is hier terug te kijken.

Zondag kapucijnerdag

De aarde wordt warmer en het weer wordt instabieler. U kunt daar iets tegen doen door minder vlees te eten.

Lees meer: Zondag kapucijnerdag

Brief VWO scholier over ijzer, melk en appelstroop + het antwoord van Prof. Katan

Denise Waanders uit 5 VWO schreef een brief naar de NRC[1] over het Schoolontbijt. Lees hier haar brief gevolgd door het antwoord van Prof. Katan.

Lees meer: Brief VWO scholier over ijzer, melk en appelstroop + het antwoord van Prof. Katan

05-11-2012 Reactie op Nieuwsbrief Suikerstichting over de Drinkstudie

In een nieuwsbrief van de Suikerstichting van september 2012 werden de conclusies van onze Drinkstudie bekritiseerd.[1][2] Onderstaand een reactie van de onderzoekers.

Lees meer: 05-11-2012 Reactie op Nieuwsbrief Suikerstichting over de Drinkstudie

25-10-2012 Algenbrood

“Meerbrood™ is werelds puurste brood met een rijkdom aan algen.”[i] Dat klinkt als volksverlakkerij, maar dat is het niet. Meerbrood is brood met algen en met drastisch minder zout. Die algen smaken hartig, zodat het zoutarme brood niet te flauw wordt. Die hartige smaak heet umami. Het is ook de smaak van zongedroogde tomaten, oude kaas en Marmite. En van glutamaat. Het was  gemakkelijker geweest om glutamaat toe te voegen en bovendien wordt het brood dan niet groen. Maar sommige mensen zijn bang voor glutamaat (MSG, E-621).[ii]  Vandaar die algen.[iii]

Lees meer: 25-10-2012 Algenbrood

09-10-2012 Reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study

[A clarification for readers unfamiliar with the Sugar Foundation (Suikerstichting): the Sugar Foundation has hired Dr Schaafsma to ask critical questions about our study.[i] The Sugar Foundation is funded and governed by Suiker Unie, a major manufacturer of beet sugar. The Sugar Foundation handles public relations with health professionals and the public on the topic of sugar and health.[ii]]

This is a reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study.

Lees meer: 09-10-2012 Reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study

05-10-2012 Kritiek op frisdrankstudie?

In de Volkskrant van zaterdag 29 september schreef Hans van Maanen een kritische column over ons onderzoek naar suikerhoudende dranken. Onderstaand onze reactie.

Lees meer: 05-10-2012 Kritiek op frisdrankstudie?

21-09-2012 Suiker in frisdrank maakt ongemerkt dik

Kinderen worden slanker als ze anderhalf jaar lang limonade met zoetstof drinken in plaats van met suiker. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 600 Nederlandse kinderen van 5 tot 11 jaar.

Lees meer: 21-09-2012 Suiker in frisdrank maakt ongemerkt dik

21-07-2012 Plantensterolen: goed of slecht?

Als je plantensterolen eet gaat het gehalte aan cholesterol in je bloed omlaag. Daardoor moet je kans op een hartinfarct afnemen. Vrijwel alles wat het cholesterol verlaagt leidt namelijk tot minder hartinfarcten: cholesterolverlagende medicijnen, gezond onverzadigd vet eten en zelfs cholesterolverlagende darmoperaties. [i]

Lees meer: 21-07-2012 Plantensterolen: goed of slecht?

Column in de NRC

Vanaf zaterdag 28 februari schrijft Prof Martijn Katan elke 5 weken een column in de NRC, in de wetenschapsbijlage op pag. 2 en 3.

Senior Societal Impact Award 2008

Martijn B. Katan is uitgeroepen tot de winnaar van de Senior Societal Impact Award 2008.

Lees meer: Senior Societal Impact Award 2008

afvallen alcohol antibiotica brood cholesterol diabetes EFSA Eieren Eiwit eten gezond Gezondheidsclaims groenten hart hartinfarct hersenen ijzer kanker katan koken melk rauw Suiker supplementen vitamine vitamines voeding voedsel wetenschap zwangerschap