Position paper voor rondetafelgesprek Biomassa d.d. 14 oktober 2020
Lees meer: Louise Vet, 2e Kamer 14 okt 2020: Rol van biomassa in de energietransitie
Lees meer: Hoeveel bos is er nodig om electriciteitscentrales te stoken op hout?

Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap - en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Zo ontnemen hypes het zicht op wat voeding écht voor invloed heeft op de gezondheid.
In dit boek rekent hij af met zeventig voedingsmythes: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, beauty foods, acht glazen water per dag, het paleodieet en nog veel meer.
Voedingsmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.
Dit zijn betrouwbare websites over voeding en gezondheid.
Met onderstaande zoekbalk zoek je alleen in deze aanbevolen websites.
Veel ervan zijn in het Engels. Zoek dus niet alleen op suiker maar ook op sugar.
Nederlandstalig |
Opmerkingen |
Het voorlichtingsbureau van de overheid. Gebruiksvriendelijk en i.h.a. goed onderbouwd. Geeft antwoord op de meeste voedingsvragen. |
|
Grondige wetenschappelijke informatie over voeding en gezondheid, maar niet gemakkelijk. |
|
Goede informatie over voedselveiligheid. |
|
Leesbaar en actueel; soms controversieel. Niet gratis. |
|
Vaak opmerkelijk betrouwbaar. Artikelen met concrete gegevens, een onderkoelde toon en serieuze referenties zullen eerder kloppen dan juichende of boze artikelen. |
|
Ook over gevaren van kruiden en supplementen. Wat schel van toon maar wel onthullend. |
|
Uitstekende informatie om meer te bewegen. |
|
Volksgezondheid en zorg (RIVM) | Betrouwbare cijfers en wetenschappelijke achtergronden. |
Ons officiële voedingsstoffenbestand, met gehaltes van vitamines, vetzuren, mineralen enz. in alle gebruikelijke voedingsmiddelen |
|
Feiten en cijfers over alcohol en gezondheid. Strijdlustig, onafhankelijk, betrouwbaar. |
|
Grondige informatie voor dokters, bijvoorbeeld over voedselovergevoeligheid (voedselallergie). |
|
www.food-info.net |
Wageningen Universiteit. Productiewijze van voedsel; ingrediënten; additieven; voedselveiligheid; gezondheid. Uitgebreid, leesbaar en solide. In vele talen beschikbaar! |
Engelstalig |
|
Solide en brede voorlichting over voeding en gezondheid. |
|
De Amerikaanse topwetenschap over voeding en gezondheid. |
|
Engelse Wikipedia | Uitgebreider dan de Nederlandse. |
Over supplementen en vitamines. Amerikaans. |
|
Betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en up to date. |
|
Over voeding en gezondheid. |
|
De universiteit van Sydney over langzame koolhydraten. |
|
Uitgebreid, solide, maar je moet wel het Amerikaanse eten kennen. |
|
Prettig in het gebruik. |
|
Ook in het Engels. Heel solide. |
|
De beste medische site van het internet. Diagnose en therapie van bijna alle ziektes. Deels gratis. |
|
De Europese Voedsel Autoriteit. Gezaghebbende wetenschappelijke rapporten over |
|
Bereken zelf hoe gezond je hart is en hoeveel kans je hebt op een hartinfarct. |
|
Voorspelt hoeveel je afvalt of aankomt als je minder of meer gaat eten of bewegen. |
|
Mensen die de wetenschap misbruiken worden op deze site ontmaskerd. Geestig en deskundig. |
|
Prof. Nestle neemt het op tegen de voedselindustrie. Betrouwbaar en geestig; wel Amerikaans. |
t.a.v. Hare Excellentie drs. Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga
Postbus 20901
2500 EX Den Haag
Lees meer: Brief van 46 medici en wetenschappers over schadelijke effecten scooters
Lees meer: Wat is er anders in 'Wat is nu Gezond?', versie 3.0?
Gelukkig geven die wetenschappers de cijfers eerlijk weer(1). Het blijkt dat je ruim een pond per maand aankomt van dagelijks drie blikjes bier. Geen wonder, want bier bevat meer calorieën dan cola.
Kijk hier de aflevering terug.
De aarde wordt warmer en het weer wordt instabieler. U kunt daar iets tegen doen door minder vlees te eten.
Denise Waanders uit 5 VWO schreef een brief naar de NRC[1] over het Schoolontbijt. Lees hier haar brief gevolgd door het antwoord van Prof. Katan.
Lees meer: Brief VWO scholier over ijzer, melk en appelstroop + het antwoord van Prof. Katan
Lees meer: 05-11-2012 Reactie op Nieuwsbrief Suikerstichting over de Drinkstudie
“Meerbrood™ is werelds puurste brood met een rijkdom aan algen.”[i] Dat klinkt als volksverlakkerij, maar dat is het niet. Meerbrood is brood met algen en met drastisch minder zout. Die algen smaken hartig, zodat het zoutarme brood niet te flauw wordt. Die hartige smaak heet umami. Het is ook de smaak van zongedroogde tomaten, oude kaas en Marmite. En van glutamaat. Het was gemakkelijker geweest om glutamaat toe te voegen en bovendien wordt het brood dan niet groen. Maar sommige mensen zijn bang voor glutamaat (MSG, E-621).[ii] Vandaar die algen.[iii]
[A clarification for readers unfamiliar with the Sugar Foundation (Suikerstichting): the Sugar Foundation has hired Dr Schaafsma to ask critical questions about our study.[i] The Sugar Foundation is funded and governed by Suiker Unie, a major manufacturer of beet sugar. The Sugar Foundation handles public relations with health professionals and the public on the topic of sugar and health.[ii]]
Lees meer: 09-10-2012 Reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study
Lees meer: 21-09-2012 Suiker in frisdrank maakt ongemerkt dik
Vanaf zaterdag 28 februari schrijft Prof Martijn Katan elke 5 weken een column in de NRC, in de wetenschapsbijlage op pag. 2 en 3.
Martijn B. Katan is uitgeroepen tot de winnaar van de Senior Societal Impact Award 2008.
Tussen 1986 en 2001 heeft de universiteit waar ik werkte (Wageningen, en sinds 2006 de VU) subsidies of materialen voor mijn onderzoek ontvangen van Unilever, Nestlé, de Nederlandse Zuivel Organisatie, Campina BV, Friesland Foods, Lipid Nutrition, de Europese koffie-industrie en de International Olive Oil Council. De uitkomsten van mijn onderzoek werden en worden altijd gepubliceerd; ik doe geen vertrouwelijk onderzoek.
Tussen 2004 en 2007 heb ik jaarlijks deelgenomen aan een wetenschappelijke congres georganiseerd door Nestlé in Lausanne waarbij Nestlé ook mijn hotel en ticket betaalde.
Ik word wel betaald voor mijn columns en soms voor publicaties in een wetenschappelijk boek of tijdschrift. De opbrengst van mijn boek "Wat is nu gezond" ging 50/50 naar mijn onderzoek en naar mijzelf.
Contact Information |
|
Dept of Health Sciences | |
VU University | |
De Boelelaan 1085 | |
1081 HV Amsterdam, Netherlands | |
Education | ||||||||||||||
|
Appointments/Affiliations | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Honors/Awards | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Memberships | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|