alt

{play}katan/bnr/2008-03-06-BNR-Bloeddruk.mp3{/play}
 
BNR: Iemand met een hoge bloeddruk heeft meer kans op een hartinfarct of een beroerte. Een hoge bloeddruk is onder Nederlanders de meest vóórkomende klacht en daarmee de voornaamste reden voor het uitschrijven van medicijnen. Toch wordt de meerderheid van de mensen met hoge bloeddruk niet voldoende behandeld. De reden is simpel; hoge bloeddruk geeft de eerste vijftien tot twintig jaar geen lichamelijke klachten.

Katan: Men spreekt ook wel van een stille moordenaar. Hoge bloeddruk geeft geen hoofdpijn of snelle hartslag of zoiets, je kunt heel ontspannen op de bank zitten en intussen een bloeddruk van 180 of 200 hebben.

BNR: Het is dus een sluimerende aandoening, maar voor meer dan een miljoen Nederlanders is het de grootste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Bovendien is het niet altijd duidelijk waarom de ene persoon wel een hoge bloeddruk heeft en de ander nergens last van heeft. Daarom is het verstandig om af en toe je bloeddruk te laten controleren.

Katan: Hoge bloeddruk is schadelijk voor de slagaders overal in het lichaam. De slagaders van het hart zelf hebben er van te lijden en dat leidt tot hartinfarcten. De slagaders in de hersenen kunnen beschadigd raken en dat leidt tot een beroerte, een hele nare aandoening. Ook de slagaders in de nieren en andere organen kunnen beschadigd raken, het is dus bij ouderen een grote killer.

BNR: De World Health Organization heeft hoge bloeddruk op de eerste plaats staan en dan gaat het om de tien grootste gezondheidsrisico’s wereldwijd. Het kost ruim zeven miljoen mensen het leven, maar wat kan je er nu eigenlijk aan doen om die bloeddruk te verlagen?

Katan: Er zijn goed werkende medicijnen die door veel mensen worden geslikt en daar moeten ze beslist mee doorgaan. Die medicijnen kunnen wel bijwerkingen hebben. Sommige mensen krijgen er hoofdpijn van, of ze raken er verstopt van. Sommige mannen worden er impotent van.  Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen tegen hoge bloeddruk. Afvallen is belangrijk, ook voor andere ziekten, maar het is moeilijk vol te houden. Wat ook helpt is bewegen, zelfs als je er niet van afvalt. Dus als je regelmatig gaat fietsen, wandelen of tuinieren, kan je bloeddruk gaan zakken, zelfs al verlies je er geen kilo door.  Wat goed helpt is minder alcohol. Als je terug gaat van vier, vijf glazen naar één per dag zie je een duidelijke daling van de bloeddruk. Groente, fruit en magere melkproducten helpen ook. We snappen niet hoe dat werkt maar mensen die meer groente en fruit, magere melk, karnemelk en cottage cheese eten krijgen een lagere bloeddruk.

BNR: Ook is teveel zout niet goed voor je bloeddruk. En dropliefhebbers opgelet, in drop zit nog een andere bloeddrukverhogende stof. Dus kun je drop beter laten staan als je aanleg hebt voor een hoge bloeddruk.