alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-01-25-BNR-Alweer-een-vermageringspil-afgekeurd.mp3{/play}
 
Een paar dagen geleden heeft de Europese Unie de verkoop verboden van een afvalpil die Reductil heet. Wat betekent dit nou voor de behandeling van vetzucht?
 
Reductil remt de eetlust. Daarom val je er een paar kilo van af, maar er was nooit onderzocht of dat de gevolgen van vetzucht voorkomt. Krijgen mensen die met reductil afvallen ook minder suikerziekte en hart- en vaatziekten? Acht jaar geleden eiste de EU van de producent dat hij dat moest onderzoeken. Dat onderzoek is nu klaar en het blijkt dat reductil lelijke bijwerkingen heeft. Mensen krijgen er juist meer hartinfarcten en beroertes van. Dat was niet helemaal onverwacht, want reductil verhoogt de bloeddruk en dat is slecht voor het hart. Het is eigenlijk een soort amfetamine, of speed zoals dat heet. Ook amfetamines vergroten de kans op een hartaandoening.
 
Het omvallen van reductil betekent niet alleen een strop voor de producent, maar ook voor andere farmaceutische industrieen, want die zijn allemaal op zoek naar nieuwe afvalpillen. In theorie is een succesvol vermageringsmiddel een goudmijn: er zijn miljarden dikke mensen die hunkeren om af te vallen, en je moet het levenslang slikken. Vandaar dat er grote bedragen gaan in onderzoek naar eetlust. Wat is het in de hersenen dat ons aanzet tot eten en hoe kun je dat remmen?
 
Het begint er echter naar uit te zien dat je niet straffeloos aan onze eetlust kunt knutselen, Bijna alle afvalpillen van de laatste 80 jaar bleken op den duur ernstige bijwerkingen te hebben, variërend van blindheid tot hart- en longaandoeningen.[1] De meest recente was Acomplia, een middel dat met veel fanfare in de markt was gezet en dat prompt werd verboden vanwege een verhoogd risico op zelfmoord.
 
In Nederland is er nu nog maar 1 soort afvalpil te krijgen. Die werkt niet op de eetlust of op de hersenen maar op de vertering van vet in de darmen. Tot nu toe is de bekendste bijwerking een vieze onderbroek. Dat lijkt me al vervelend genoeg.

 

“Reductil (sibutramine) is by no means the only marketed obesity product to have fallen foul of safety concerns. The 12 products licensed for medicinal use since the 1930s have yielded numerous restrictions on usage and public health advisories, two discontinuations and six withdrawals prompted by side effects. These have been wide ranging, including neuropathy and cataracts (dinitrophenol), addiction, central nervous system and cardiac toxicity (amphetamines), sudden death (so-called 'rainbow' combination pills, digitalis and diuretics), pulmonary arterial hypertension (aminorex) and cardiac valvulopathy (dexfenfluramine). Most recently, rimonabant (Acomplia; Sanofi-Aventis) faced European withdrawal following European Commission concerns over psychiatric side effects.”