play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-05-10-BNR-Zijn-eieren-goed-of-slecht.mp3{/play}
 
Ik krijg wel eens het verwijt dat voedingskundigen iedere keer iets anders beweren. Vaak wordt dat geïllustreerd met de eieren, die eerst niet mochten en nu weer wel. Dat is gek, want het officiële advies over eieren[1] is nog precies hetzelfde als 40 jaar geleden:[2] maximaal drie per week. Vanwaar dan dat idee dat eieren eerst absoluut niet mochten en nu wel?
 
Daar zijn 3 spelers bij betrokken: wetenschappers, media en producenten.
 
Vroeger vertelden de wetenschappers: eidooier bevat veel cholesterol, daar gaat het cholesterol in je bloed van omhoog[3] en dat is slecht voor je hart.[4] Maar ze zeiden erbij dat eieren minder effect hebben op het cholesterol in je bloed dan vet vlees en volle melk. Die bevatten namelijk èn veel cholesterol èn het cholesterolverhogende verzadigde vet.
 
Tegenwoordig praten wetenschappers nauwelijks meer over eieren want tegenwoordig eten mensen maar drie eieren per week.[5] Er zijn nu grotere problemen, zoals vetzucht.
 
Dan de media. Die konden niks met dat “verzadigd vet” uit vlees en melk: dat snapte de lezer niet. Als het over cholesterol ging stond er dus altijd een plaatje van een ei bij. De wetenschappers waren daar niet blij mee, en de eierproducenten ook niet.
 
Die producenten kwamen dus in actie, en zijn op grote schaal onderzoek gaan financieren. Ik heb ze ook wel eens om een subsidie gevraagd, maar ik haakte af toen ik hoorde dat ik niets ongunstigs over eieren mocht vinden. Studies die door de eierindustrie zijn betaald vinden nooit dat eieren het cholesterolgehalte van het bloed verhogen. Als je zo’n studie grondig bekijkt blijkt meestal dat er te weinig mensen aan meededen, of dat ze niet genoeg eieren hadden gegeten. Dat belette de producenten niet om te verkondigen dat dankzij nieuwe inzichten eieren nu best gezond waren. De media vonden dat leuk nieuws dat ze graag publiceerden, en nu denkt iedereen dat eieren er niet toe doen. Voor de producenten is dat een mooi succes. En mijn advies? Hetzelfde als dat van 1968: maximaal drie per week.

 

[1] Voedingscentrum: Eieren. ‘Gezondheidsrisico's - Eieren zijn rijk aan cholesterol. Omdat cholesterol een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, vindt de Gezondheidsraad dat er niet te veel cholesterolrijke voedingsmiddelen gegeten moeten worden. Daarom is het advies van het Voedingscentrum: de consumptie van drie eieren per week past in een gevarieerde voeding.’

[2] Alfin-Slater RB. The Statement from the American Heart Association. Diet and heart disease. J Am Diet Assoc. 1969

[3] Weggemans RM et al. Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2001. [PubMed]

[4] Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study. Am. J. Clinical Nutrition, Apr 2008

[5] Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding. Achtergronddocument, Hfdstuk 4.