play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-09-27-Alcoholvrije-champagne.mp3{/play}  
 

Na een lezing krijg ik vaak een fles wijn. Afgelopen donderdag ook, maar dit keer was het alcoholvrije wijn. In een champagnefles, met bubbels. Dat was op het congres van het Instituut voor Alcoholbeleid[1], en die zijn er om de problemen van teveel alcohol te bestrijden.

Ik had eerst nee gezegd, want ik drink zelf en het leek me wat schijnheilig om dan een voordracht tegen alcohol te houden. Uiteindelijk heb ik me toch laten overhalen, want die opgewekte verhalen over alcohol in de media geven een erg verkeerd beeld.

Alcohol is gezellig en lekker, maar het is ongeschikt om hartaanvallen te voorkomen. Niet alleen is niet echt bewezen dat het werkt, maar het heeft gevaarlijke bijwerkingen. Daar is een recente studie over waar ik een beetje van schrok[2]. Onderzoekers van de Harvard universiteit hadden 7000 jonge Amerikaanse studentes gevraagd hoe vaak en hoe veel ze dronken. Twee tot vier jaar later werd ze gevraagd of ze ooit een verdikking of knobbeltje in de borst hadden gehad[3]. Dat waren er 147, en bij 67 van hun was er een biopt genomen, een stukje borstweefsel dus, waar inderdaad iets in te zien was. Gelukkig was het allemaal goedaardig, maar sommige van die goedaardige verdikkingen kunnen wel de kans vergroten om op oudere leeftijd borstkanker te krijgen.[4] Het bleek nu dat de meisjes die dagelijks dronken ruim 5 keer zoveel kans hadden op zo’n goedaardige borstafwijking als degenen die niet dronken.

Één studie zegt niet zoveel, en het was maar een klein aantal. Anderzijds is een vijf keer zo groot risico wel heel veel. Bovendien beginnen Amerikaanse meisjes pas met drinken als ze gaan studeren, terwijl de onze al beginnen met een jaar of 14 als de borsten zich nog aan het ontwikkelen zijn.

Het was al eerder bekend dat ieder glaasje de kans op borstkanker iets vergroot, dus voor je gezondheid kun je als vrouw maar beter helemaal niet drinken. Deze nieuwe studie kan betekenen dat drinken bij jonge meisjes een stuk meer kwaad doet dan bij volwassen vrouwen. Misschien moet je je dochter voor haar volgende feest 12 flessen goede alcoholvrije wijn geven.[1] Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP)

[2] Berkey CS, Willett WC, Frazier AL, Rosner B, Tamimi RM, Rockett HRH, Colditz GA. Prospective Study of Adolescent Alcohol Consumption and Risk of Benign Breast Disease in Young Women. Pediatrics 2010 May;125(5):e1081-1087 

[3] KWF Kankerbestrijding > Borstafwijkingen, waar moet je op letten? -  Goedaardige afwijkingen. 24 september 2010

[4] London SJ, Connolly JL, Schnitt SJ, Colditz GA. A prospective study of benign breast disease and the risk of breast cancer. JAMA 1992 Feb;267(7):941-944 

Kabat GC, Jones JG, Olson N, Negassa A, Duggan C, Ginsberg M, Kandel RA, Glass AG, Rohan TE. A multi-center prospective cohort study of benign breast disease and risk of subsequent breast cancer. Cancer Causes Control 2010;21(6):821-828