play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2011-06-06_EHEC_kiemen_tauge.mp3{/play}    

Duitsland heeft zijn eer gered: de bron van de de EHEC bacterie lijkt gevonden. Het zouden kiemen zijn. Taugé, alfalfa, dat soort dingen. Waarom heeft het zo lang geduurd? Daarvoor moet je weten hoe dit soort onderzoek gaat. Het is recherchewerk: veel mensen ondervragen, veel sporen natrekken tot je eindelijk beet hebt. Het ondervragen van  de patiënten is het belangrijkste. Wat hebt u gegeten?[1] Gehakt? Wat voor gehakt, welk merk, welke winkel, wanneer? Idem voor melk, rauwkost, sap en nog veel meer. Niet simpel om bij een doodzieke patiënt erachter te komen wat ze weken geleden hebben gegeten, waar ze geweest zijn, wat ze hebben aangeraakt. En als je vindt dat bijvoorbeeld een kwart van de zieken sla heeft gegeten weet je nog niets; misschien eten gezonde Duitsers net zo vaak sla. Je moet dus voor elke zieke ook een gezonde controlepersoon ondervragen. Liefst een buurvrouw of een zus die zoveel mogelijk vergelijkbaar is met de patiënt, dan springt dat ene verschilletje er het beste uit.

Ik weet niet of ze ook thuis bij de patiënten hebben gezocht maar het zou me niet verbazen. Wat staat er in de koelkast, wat ligt er in de vuilnisbak? Uit dat soort speurwerk is de taugé tevoorschijn gekomen van een bedrijfje een uur rijden van Hamburg. En nu valt alles op zijn plaats. Kiemen veroorzaken wel vaker infecties.[2] Voor het uitlopen van boontjes of zaadjes is vocht en warmte nodig. Dan groeit de kiem het beste, maar als de boontjes besmet waren met bacteriën groeien die nog harder. Het verklaart ook waarom het zo lang geduurd heeft, want tegenwoordig krijg je bij ieder broodje of salade een plukje taugé geserveerd en met de meeste daarvan was niets aan de hand. En dat vooral vrouwen de ziekte kregen is ook begrijpelijk, want vrouwen eten taugé.

Moeten ze daarmee stoppen? Nee, je kunt door van alles besmet worden, ook door typisch mannenvoedsel zoals vlees. Die ziektes blijven zeldzaam, en ze zullen nog zeldzamer worden want het toezicht wordt ongetwijfeld aangescherpt. Maar het zal wel een opluchting zijn als we zeker weten wat de bron van deze Duitse epidemie was.



[1] RIVM. LCI/CIb/RIVM richtlijn infectieziektebestrijding. Appendix II. Vragenlijst voor onderzoek naar maag-darminfecties met Shigatoxineproducerende Escherichia Coli STEC O157 en STEC non-O157 versie 7, juli 2009.

[2] U.S. Department of Health and Human Services. Sprouts: What You Should Know.