play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2011-12-31-Meer-kunstvlees.MP3{/play}
 
Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is kunstvlees. Ik bedoel dat namaakvlees voor vegetariërs. Dat komt door twee discussies waar ik in 2011 bij betrokken was. De ene was over de  rituele slacht. Pas toen ik me daar echt in verdiepte zag ik hoe gruwelijk alle soorten slachten zijn, gangbaar even goed als ritueel. Of het nu gaat met doodschieten, vergassen,  elektrocuteren of de keel afsnijden, slachten is afschuwelijk. [1]  Helaas ben ik teveel vleesliefhebber om het helemaal zonder te doen, maar wat minder zou wel goed zijn. Een andere  discussie was die bij de Gezondheidsraad, over eten en duurzaamheid.[2] Dat is een lastig onderwerp. Je kunt geen experimenten doen waarbij de ene helft van de aarde bijvoorbeeld een jaar lang lokaal voedsel eet en de andere helft het eten van ver haalt, en dan meten wat dat doet op het klimaat. Daarom is het onderzoek grotendeels theoretisch, waarbij de aarde wordt nagebootst op een computer. Modelberekeningen heet dat. Je kunt daar alleen op vertrouwen als het antwoord er uit knalt, want bij kleine effecten kan de computer er gemakkelijk naast zitten. In het geval van duurzaamheid is het antwoord dat er uit knalt: minder vlees. En minder melk, zei de Gezondheidsraad erbij.

Is minder vlees ook gezonder? Mja, vlees levert veel vet van de verkeerde soort. [3]  En er zijn wat aanwijzingen dat de kans op darmkanker hoger is bij mensen die veel vlees eten, en vooral veel vleeswaren, dus worst en ham.[4] Anderzijds is vlees is een goede bron van ijzer en zink en vitamine B12.[5] Daarom worden die bij namaakvlees vaak toegevoegd.

Dat namaakvlees wordt gemaakt van sojaeiwit of tarwe of een soort paddenstoeltjes. Er is ook een merk  dat wordt gemaakt van melk, dat is voor het klimaat nog niet helemaal ideaal maar als eerste stap niet slecht. Via die melk zit er al vitamine B12 en kalk in, en ijzer wordt toegevoegd. In kunstvlees uit paddenstoeltjes zit geen ijzer en geen vitamine B12, en in tofoe ook niet. Je moet dus goed de etiketten lezen.

Ik wens u een voorspoedig en duurzaam nieuwjaar toe, met minder vlees en toch lekker eten.



[1] Zie voor de diverse manieren om dieren dood te maken het Nederlandse Besluit doden van dieren. Dit valt voor de concrete details terug op EU wetten. Zie EUR-Lex - de toegang tot het recht van de Europese Unie. Richtlijn 93/119/EG van de Raad van 22 december 1993 inzake de bescherming van dieren bij het slachten of doden. Engelse versie is begrijpelijker: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31993L0119:EN:HTML

[2] Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding ecologisch belicht. 2011. www.gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/richtlijnen-goede-voeding-ecologisch-belicht

[3] Van Rossum CTM et al. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. RIVM 2011. Table 5.15. 

[4] Larsson SC. Meat consumption and risk of colorectal cancer: a meta-analysis of prospective studies. Int J Cancer. 2006.

World Cancer Research Fund. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. 2007 

[5] Vlees en vleeswaren leveren maar 16% van het ijzer in de Nederlandse voeding (Van Rossum CTM et al. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. RIVM 2011. Table 6.19), maar dat is heem-ijzer, de enige soort die echt goed in het lichaam wordt opgenomen. Als ijzerbron is vlees daarom veel  belangrijker dan die 16% suggereert.