alt

{play}katan/bnr/water_tcm19-33826.mp3{/play}
 
BNR: Water is goed voor je: het zuivert je lichaam, is goed voor de huid en voor nog veel meer. Klopt dat eigenlijk wel?

Katan: Nee, het lichaam hoeft niet gezuiverd, het is van binnen prachtig schoon. Daar zorgen de nieren voor. Je hoeft daar geen bronwater voor te drinken. Zolang je maar genoeg vloeistof drinkt, zorgen je nieren ervoor dat alle afvalstoffen met je urine het lichaam uitgaan. Daar heb je geen zuiver water voor nodig.

BNR: Zijn we dan helemaal voor niets in de weer, elke dag met al die flesjes water? Is water nou goed of eigenlijk toch slecht?

Katan: Je moet iedere dag drinken en water is het beste. Er zitten geen calorieen in waar je dik van wordt en geen suiker of vruchtenzuren die je tanden aantasten. Dus als ik mijn studentes met hun flesjes zie, zeg ik: ‘heel goed’.

BNR: Hoeveel water moeten we per dag drinken om gezond te blijven?

Katan: Zolang je niet hoeft te zweten van de warmte of de inspanning is vier tot acht kopjes drinken per dag genoeg nodig. Het maakt niet uit wat er in dat kopje zit.

BNR: Het hoeft dus niet zo streng, de hele dag van die saaie glaasjes water. Dat gaat ook maar vervelen.

Katan: Het mag ook koffie of thee zijn. Het kan zelfs wijn zijn want ook dat is grotendeels water. Alleen die alcohol heeft natuurlijk andere nadelen.

BNR: Veel wijn drinken dus, voordat u uitdroogt. Ten slotte, laat u zich niet verleiden door al die mooie reclames voor dure flesjes bronwater want dat is helemaal niet nodig.

Katan: Het hoeft geen water uit flesjes te zijn, kraanwater in Nederland is net zo gezond als bronwater.