Position paper voor rondetafelgesprek Biomassa d.d. 14 oktober 2020
Lees meer: Louise Vet, 2e Kamer 14 okt 2020: Rol van biomassa in de energietransitie
Lees meer: NRC 24 mei 2019 Een beetje straling doet weinig kwaad
Lees meer: Hoeveel bos is er nodig om electriciteitscentrales te stoken op hout?
Energiebedrijven willen in hun elektriciteitscentrales hout gaan stoken in plaats van kolen. Dat zou beter zijn voor het klimaat. Ze willen daar subsidie voor. Volgende week komt een werkgroep van de ministeries met een voorstel hierover. Wat zou verstandig zijn? Is het wel beter voor het klimaat om hout en andere biomassa te stoken dan kolen en gas?
Lees meer: Biomassa stoken is een ramp voor het klimaat (NRC Opinie, 16 nov 2018)
Universiteitsbestuurders zijn ervoor, want de abonnementen van wetenschappelijke uitgevers zoals Elsevier worden onbetaalbaar. Elsevier krijgt nu per gepubliceerd artikel vijfduizend euro of meer, terwijl hun kosten maar de helft daarvan zijn.[iii] Die prijs kan dus fors omlaag, maar de universiteiten durven of kunnen de strijd met de uitgevers niet aan. Ik begrijp niet waarom. Zijn ze bang dat de uitgevers de levering staken? Wij wetenschappers redden ons best een tijdje zonder Elsevier c.s.; desnoods gaan we naar Sci-Hub, waar je hun publicaties gratis kunt downloaden. Illegaal, maar nood breekt wet.
Lees meer: NRC 27/10/18: En dan nu de nadelen van Open Access tijdschriften
Katan Calculator
Hiermee bereken je het effect van voeding op serum cholesterol.Klik Hier om naar de Katan Calculator te gaan.
Pubmed publicaties Hier vindt u de laatste wetenschappelijke publicaties van Martijn Katan.
Voor meer publicaties ga naar Pubmed of Narcis.
Impact of Masked Replacement of Sugar-Sweetened with Sugar-Free Beverages on Body Weight Increases with Initial BMI: Secondary Analysis of Data from an 18 Month Double-Blind Trial in Children.
Katan MB, de Ruyter JC, Kuijper LD, Chow CC, Hall KD, Olthof MR.
PLoS One. 2016 Jul 22;11(7):e0159771.
[The Dietary Guidelines 2015 of the Health Council of the Netherlands--a commentary].
Katan MB.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9802
Can children discriminate sugar-sweetened from non-nutritively sweetened beverages and how do they like them?
de Ruyter JC, Katan MB, Kas R, Olthof MR.
PLoS One. 2014 Dec 31;9(12):e115113.
Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk.
Liebman BF, Katan MB, Jacobson MF.
Ann Intern Med. 2014 Sep 16;161(6):454-5.
Effect of alpha linolenic acid supplementation on serum prostate specific antigen (PSA): results from the alpha omega trial.
Brouwer IA, Geleijnse JM, Klaasen VM, Smit LA, Giltay EJ, de Goede J, Heijboer AC, Kromhout D, Katan MB.
PLoS One. 2013 Dec 11;8(12):e81519.
The effect of sugar-free versus sugar-sweetened beverages on satiety, liking and wanting: an 18 month randomized double-blind trial in children.
de Ruyter JC, Katan MB, Kuijper LD, Liem DG, Olthof MR.
PLoS One. 2013 Oct 22;8(10):e78039.
[Health claims for medical foods].
Katan MB.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157(24):A6471.
[Linoleic acid and heart infarct].
Katan MB.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157(22):A6290.
Trans fatty acids and cardiovascular health: research completed?
Brouwer IA, Wanders AJ, Katan MB.
Eur J Clin Nutr. 2013 May;67(5):541-7.
A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children.
de Ruyter JC, Olthof MR, Seidell JC, Katan MB.
N Engl J Med. 2012 Oct 11;367(15):1397-406.
Why the European Food Safety Authority was right to reject health claims for probiotics.
Katan MB.
Benef Microbes. 2012 Jun 1;3(2):85-9.
Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap - en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Zo ontnemen hypes het zicht op wat voeding écht voor invloed heeft op de gezondheid.
In dit boek rekent hij af met zeventig voedingsmythes: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, beauty foods, acht glazen water per dag, het paleodieet en nog veel meer.
Voedingsmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.
Dit zijn betrouwbare websites over voeding en gezondheid.
Met onderstaande zoekbalk zoek je alleen in deze aanbevolen websites.
Veel ervan zijn in het Engels. Zoek dus niet alleen op suiker maar ook op sugar.
Nederlandstalig |
Opmerkingen |
Het voorlichtingsbureau van de overheid. Gebruiksvriendelijk en i.h.a. goed onderbouwd. Geeft antwoord op de meeste voedingsvragen. |
|
Grondige wetenschappelijke informatie over voeding en gezondheid, maar niet gemakkelijk. |
|
Goede informatie over voedselveiligheid. |
|
Leesbaar en actueel; soms controversieel. Niet gratis. |
|
Vaak opmerkelijk betrouwbaar. Artikelen met concrete gegevens, een onderkoelde toon en serieuze referenties zullen eerder kloppen dan juichende of boze artikelen. |
|
Ook over gevaren van kruiden en supplementen. Wat schel van toon maar wel onthullend. |
|
Uitstekende informatie om meer te bewegen. |
|
Volksgezondheid en zorg (RIVM) | Betrouwbare cijfers en wetenschappelijke achtergronden. |
Ons officiële voedingsstoffenbestand, met gehaltes van vitamines, vetzuren, mineralen enz. in alle gebruikelijke voedingsmiddelen |
|
Feiten en cijfers over alcohol en gezondheid. Strijdlustig, onafhankelijk, betrouwbaar. |
|
Grondige informatie voor dokters, bijvoorbeeld over voedselovergevoeligheid (voedselallergie). |
|
www.food-info.net |
Wageningen Universiteit. Productiewijze van voedsel; ingrediënten; additieven; voedselveiligheid; gezondheid. Uitgebreid, leesbaar en solide. In vele talen beschikbaar! |
Engelstalig |
|
Solide en brede voorlichting over voeding en gezondheid. |
|
De Amerikaanse topwetenschap over voeding en gezondheid. |
|
Engelse Wikipedia | Uitgebreider dan de Nederlandse. |
Over supplementen en vitamines. Amerikaans. |
|
Betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en up to date. |
|
Over voeding en gezondheid. |
|
De universiteit van Sydney over langzame koolhydraten. |
|
Uitgebreid, solide, maar je moet wel het Amerikaanse eten kennen. |
|
Prettig in het gebruik. |
|
Ook in het Engels. Heel solide. |
|
De beste medische site van het internet. Diagnose en therapie van bijna alle ziektes. Deels gratis. |
|
De Europese Voedsel Autoriteit. Gezaghebbende wetenschappelijke rapporten over |
|
Bereken zelf hoe gezond je hart is en hoeveel kans je hebt op een hartinfarct. |
|
Voorspelt hoeveel je afvalt of aankomt als je minder of meer gaat eten of bewegen. |
|
Mensen die de wetenschap misbruiken worden op deze site ontmaskerd. Geestig en deskundig. |
|
Prof. Nestle neemt het op tegen de voedselindustrie. Betrouwbaar en geestig; wel Amerikaans. |
t.a.v. Hare Excellentie drs. Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga
Postbus 20901
2500 EX Den Haag
Lees meer: Brief van 46 medici en wetenschappers over schadelijke effecten scooters
Lees meer: Wat is er anders in 'Wat is nu Gezond?', versie 3.0?
Gelukkig geven die wetenschappers de cijfers eerlijk weer(1). Het blijkt dat je ruim een pond per maand aankomt van dagelijks drie blikjes bier. Geen wonder, want bier bevat meer calorieën dan cola.
Kijk hier de aflevering terug.
De aarde wordt warmer en het weer wordt instabieler. U kunt daar iets tegen doen door minder vlees te eten.
Denise Waanders uit 5 VWO schreef een brief naar de NRC[1] over het Schoolontbijt. Lees hier haar brief gevolgd door het antwoord van Prof. Katan.
Lees meer: Brief VWO scholier over ijzer, melk en appelstroop + het antwoord van Prof. Katan
Lees meer: 05-11-2012 Reactie op Nieuwsbrief Suikerstichting over de Drinkstudie
“Meerbrood™ is werelds puurste brood met een rijkdom aan algen.”[i] Dat klinkt als volksverlakkerij, maar dat is het niet. Meerbrood is brood met algen en met drastisch minder zout. Die algen smaken hartig, zodat het zoutarme brood niet te flauw wordt. Die hartige smaak heet umami. Het is ook de smaak van zongedroogde tomaten, oude kaas en Marmite. En van glutamaat. Het was gemakkelijker geweest om glutamaat toe te voegen en bovendien wordt het brood dan niet groen. Maar sommige mensen zijn bang voor glutamaat (MSG, E-621).[ii] Vandaar die algen.[iii]
[A clarification for readers unfamiliar with the Sugar Foundation (Suikerstichting): the Sugar Foundation has hired Dr Schaafsma to ask critical questions about our study.[i] The Sugar Foundation is funded and governed by Suiker Unie, a major manufacturer of beet sugar. The Sugar Foundation handles public relations with health professionals and the public on the topic of sugar and health.[ii]]
Lees meer: 09-10-2012 Reply to Dr. Schaafsma's comments on the DRINK study
Lees meer: 21-09-2012 Suiker in frisdrank maakt ongemerkt dik
Vanaf zaterdag 28 februari schrijft Prof Martijn Katan elke 5 weken een column in de NRC, in de wetenschapsbijlage op pag. 2 en 3.
Martijn B. Katan is uitgeroepen tot de winnaar van de Senior Societal Impact Award 2008.
Wikipedia: Martijn Katan
Belangen en nevenfuncties
Tussen 1986 en 2001 heeft de universiteit waar ik werkte (Wageningen, en sinds 2006 de VU) subsidies of materialen voor mijn onderzoek ontvangen van Unilever, Nestlé, de Nederlandse Zuivel Organisatie, Campina BV, Friesland Foods, Lipid Nutrition, de Europese koffie-industrie en de International Olive Oil Council. De uitkomsten van mijn onderzoek werden en worden altijd gepubliceerd; ik doe geen vertrouwelijk onderzoek.
Tussen 2004 en 2007 heb ik jaarlijks deelgenomen aan een wetenschappelijke congres georganiseerd door Nestlé in Lausanne waarbij Nestlé ook mijn hotel en ticket betaalde.
Ik word wel betaald voor mijn columns en soms voor publicaties in een wetenschappelijk boek of tijdschrift. De opbrengst van mijn boek "Wat is nu gezond" ging 50/50 naar mijn onderzoek en naar mijzelf.
CV van Martijn B. Katan
Contact Information |
|
Dept of Health Sciences | |
VU University | |
De Boelelaan 1085 | |
1081 HV Amsterdam, Netherlands | |
Education | ||||||||||||||
|
Appointments/Affiliations | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Honors/Awards | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Memberships | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|