Ik heb het niet vaak mis gehad als wetenschapper, het meeste wat ik heb gepubliceerd staat nog recht overeind. Ik ben daar niet trots op, want zo’n foutloze staat van dienst
wijst op gebrek aan durf. Een groot wetenschapper steekt zijn nek uit en volgt zijn opwellingen, zelfs als die onwaarschijnlijk lijken en niemand ze gelooft. Daarom zitten grote wetenschappers er zo nu en dan flink naast[1]. Het schoolvoorbeeld daarvan is Linus Pauling,[2] de enige geleerde die in zijn eentje twee Nobelprijzen heeft gewonnen. In 1954 kreeg hij de prijs voor scheikunde[3] vanwege zijn ontdekking hoe koolstofatomen in complexe moleculen aan elkaar vast zitten, en in 1962 ontving hij de Vredesprijs[4] voor zijn strijd tegen het testen van kernwapens. Destijds deden namelijk de atoommogendheden regelmatig tests van hun nieuwste atoombommen, waarna het overal radioactiviteit regende. Mede dank zij Pauling en zijn collega’s werden die tests in 1963 gestopt. Pauling had nóg wel een Nobelprijs kunnen winnen, bijvoorbeeld voor zijn ontdekking van het mechanisme van sikkelcelanemie, de eerste erfelijke ziekte die op moleculair niveau kon worden verklaard.

Met zijn hypothese over de structuur van DNA[5] zat Pauling er faliekant naast, maar dat is iedereen vergeten. Niet vergeten zijn Pauling’s denkbeelden over vitamine C. Veertig jaar geleden publiceerde hij een boek waarin hij zei dat extra vitamine C verkoudheid kon voorkomen en genezen.[6] Op dat moment waren daarover pas vier studies bekend. Pauling’s boek leidde tot een stroom van nieuwe experimenten en daardoor weten we nu vrij precies wat vitamine C doet op verkoudheid. De Fin Harry Hemilä heeft er zijn levenswerk van gemaakt die studies op te sporen en te analyseren. Zijn laatste overzicht dateert van 2007[7], en het laat definitief zien dat een verkoudheid niet overgaat van vitamine C. Het voorkomt ook niet dat je verkouden wordt, alleen duurt je volgende verkoudheid een halve dag korter.[8] Als je de hele herfst en winter dagelijks vitamine C slikt duurt je volgende verkoudheid dus geen vijf dagen maar vier en een half. Je moet daarvoor flink wat slikken, vermoedelijk een gram per dag.7 Daarbij is het nog maar de vraag of Hemilä alle studies naar vitamine C achterhaald heeft. Misschien heeft hier en daar een teleurgestelde onderzoeker zijn uitkomsten onderin een la gegooid als de verkoudheid met vitamine C langer duurde in plaats van korter. Dan zou het gemiddelde effect van alle studies zelfs nul kunnen zijn.

Er is één groep bij wie vitamine C misschien wel werkt, en dat zijn marathonlopers en andere zware sporters, vooral als ze zich afbeulen in de kou.7 Topatleten hebben toch al meer kans om verkouden te worden[9], dus als u deze winter een marathon loopt of bergop bergaf  gaat met vellen onder de ski’s is het misschien een idee preventief vitamine C te slikken.

Beïnvloedt voeding überhaupt de kans op een infectieziekte bij welvarende Nederlanders zoals u en ik? Het idee dat gezond eten de weerstand verbetert is wijd verbreid maar de bewijzen ervoor zijn opmerkelijk beperkt. Tuberculose lijkt ernstiger te verlopen als de patiënt ondervoed is[10], maar dat komt bij ons gelukkig weinig voor. Hongersnood gaat vaak gepaard met infectieziekten, maar hongersnood betekent chaos of oorlog en dan is de hygiëne ook vaak slecht. Als het drinkwater of het voedsel besmet raakt met de uitwerpselen van zieke mensen verbreiden infectieziekten zoals tyfus en cholera zich snel.

Onder goede hygiënische omstandigheden is het effect van hongeren echter klein. Tegen het eind van de tweede wereldoorlog werd een aantal vrijwilligers in een Amerikaans laboratorium op een hongermenu gezet van brood, aardappels, knollen en kool plus minieme beetjes fruit, vlees en melk.[11] De Amerikanen wilden hieruit leren hoe ze de slachtoffers van hongersnood moesten behandelen in het zojuist bevrijde Europa. Na 6 maanden zagen de vrijwilligers er uit als concentratiekampgevangenen, maar infectieziekten kregen ze niet.[12]

De enige voedingsstoffen die met zekerheid een effect hebben op de afweer zijn zink en vitamine A. Kinderen in de tropen worden soms zo eenzijdig gevoed dat ze een ernstig tekort krijgen aan vitamine A. Daardoor krijgen ze moeite met zien en ze worden gevoeliger voor mazelen. Een flinke dosis vitamine A verkleint duidelijk het risico dat zo’n kindje aan mazelen sterft.[13] Maar wij krijgen iedere dag vitamine A binnen, nog meer vitamine A helpt niet. Vergelijk het met een mobiele telefoon: als de accu bijna leeg is geeft dat een forse kans op uitvallende gesprekken, maar als de accu is opgeladen liggen die uitvallende gesprekken ergens anders aan, en nog meer opladen helpt dan niet.

Suggesties dat een vitamine de afweer verbetert berusten meestal op onderzoek in de reageerbuis of bij proefdieren[14]. Daarbij wordt onderzocht wat voor effect zo’n vitamine heeft op onderdelen van het immuunsysteem. De afweer tegen infecties omvat duizenden soorten cellen en eiwitten, en sommige daarvan veranderen als er in een reageerbuis een vitamine bij wordt gedaan. De proef op de som is echter of mensen minder kans hebben om ziek te worden als ze vitamines slikken, en de resultaten van dat soort studies zijn teleurstellend[15]. Reageerbuisstudies hadden bijvoorbeeld de verwachting gewekt dat vitamine E hielp tegen luchtweginfecties. Toen dat in een grondig Wagenings onderzoek werd getest veroorzaakte vitamine E bij ouderen echter meer luchtweginfecties in plaats van minder[16].

Gezond eten plus de juiste vitaminepillen slikken kan een hoop ziekten voorkomen, van open ruggetjes bij ongeboren baby’s tot botbreuken bij ouderen. Maar dat het tegen verkoudheid en griep helpt is niet bewezen, al beveelt het Vitamine Informatie Bureau u voor dit najaar maar liefst vijf vitamines aan, van A tot E[17]. Dat dient voornamelijk om de omzet bevorderen van de fabrikanten van vitaminepillen, die dit Bureau financieren.[18] Als u echt iets wilt doen tegen verkoudheid of griep, zoek het dan niet in de voeding. U kunt voor €20 een griepprik halen[19], die werkt ook onder de 60 jaar[20]. Vraag verder je dierbaren en collega’s om te niesen in een tissue in plaats van in de lucht, wrijf niet in je ogen want dan wrijf je de virussen in je slijmvliezen en was vooral vaak je handen.[21]

De vitamine C hypothese van Pauling was een mooi idee dat onjuist bleek, net als zoveel andere mooie wetenschappelijke ideeën. De meest briljante chemicus van de 20e eeuw leeft nu voort als de bedenker van de megadosis vitamine C tegen verkoudheid. Dat heeft iets onrechtvaardigs; een groot wetenschapper heeft van tijd tot tijd recht op een misser.
 
 

[1] Bnet, the CBS interactive business Network. Great scientists don't make mistakes, do they? http://findarticles.com/p/articles/mi_6958/is_8_70/ai_n30933794/  Bezocht 13 oktober 2010

[2] Profiles in science. National library of medicine. Linus Pauling Papers.

[3] The Nobel Prize in Chemistry 1954. Linus Pauling. Presentation Speech by Professor G. Hägg, member of the Nobel Committee for Chemistry of the Royal Swedish Academy of Sciences
 

[4] The Nobel Peace Prize 1962. Linus Pauling. Presentation Speech by Gunnar Jahn, Chairman of the Nobel Committee

[5] Pauling L,  Corey RB. A Proposed Structure For The Nucleic Acids. Proc Natl Acad Sci U S A. 1953

[6] Pauling L. Vitamin C and the Common Cold. San Francisco: Freeman, 1970.
Pauling L. Vitamin C and common cold. JAMA 1971 Apr;216(2):332
Pauling L. Ascorbic acid and the common cold. Am. J. Clin. Nutr 1971 Nov;24(11):1294-1299 
 

[7] Hemilä H, Chalker E, Douglas B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 3. Art. No.: CD000980. DOI: 10.1002/14651858.CD000980.pub3

[8] “Colds usually persist for three to seven days in the normal host”: Friedman ND, Sexton DJ. The common cold in adults: Diagnosis and clinical features. UpToDate online 18.2, 3 oktober 2010. Een verkoudheid duurt dus gemiddeld 5 dagen. Vitamine C verkort dat met 8% (Hemilä H, Cochrane review, voetnoot 1) dus met 0,4 dagen.

[9] Moreira A, Delgado L, Moreira P, Haahtela T. Does exercise increase the risk of upper respiratory tract infections? Br. Med. Bull 2009;90:111-131.
Nieman DC. Is infection risk linked to exercise workload? Med Sci Sports Exerc 2000 Jul;32(7 Suppl):S406-411
 
[10] Keys A. The Biology Of Human Starvation (boek). University of Minnesota Press 1950, Hoofdstuk 47: Tuberculosis.
Scrimshaw, N. S., Taylor, C. E. & Gordon, J. E. (1968) Interactions of Nutrition and Infection. 1968: World Health Organization Geneva, Switzerland.
 

[11] Keys A. The Biology Of Human Starvation (boek). University of Minnesota Press 1950,p. 1213-1215

[12] Keys A. The Biology Of Human Starvation (boek). University of Minnesota Press 1950, Hoofdstuk 46: Infectious Disease And Undernutrition.
Ook anorexie patienten zijn opmerkelijk vrij van infectieziekten, maar hun vitaminestatus is meestal nog redelijk. Zie Marcos A. ‘Eating disorders: a situation of malnutrition with peculiar changes in the immune system’. Eur J Clin Nutr 2000 ; Van Binsbergen CJ. Nutritional status in anorexia nervosa: clinical chemistry, vitamins, iron and zinc. Eur J Clin Nutr. 1988

[13] Glasziou PP. Vitamin A supplementation in infectious diseases: a meta-analysis. BMJ 1993.
Y Huiming. Vitamin A for treating measles in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007
 

[14] Mora JR, Iwata M, von Andrian UH. Vitamin effects on the immune system: vitamins A and D take centre stage. Nat Rev Immunol 2008;8(9):685-698. Doi:10.1038/nri2378

[15] Avenell A, Campbell MK, Cook JA, Hannaford PC, Kilonzo MM, McNeill G, Milne AC, Ramsay CR, Seymour DG, Stephen AI, Vale LD. Effect of multivitamin and multimineral supplements on morbidity from infections in older people (MAVIS trial): pragmatic, randomised, double blind, placebo controlled trial. BMJ 2005;331(7512):324 -329.

[16] Graat JM, Schouten EG, Kok FJ. Effect of daily vitamin E and multivitamin-mineral supplementation on acute respiratory tract infections in elderly persons: a randomized controlled trial. JAMA 2002 Aug;288(6):715-721

[17] Vitamine Informatie Bureau, 24 september 2010.  5 Vitamines houden de weerstand op peil. http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/vitamines-houden-de-weerstand-op-peil-81/ Bezocht 6 oktober 2010,

[18] Vitamine Informatie Bureau > Over het VIB. http://www.vitamine-info.nl/over-het-vib Bezocht 13 oktober 2010.
Bayer B.V. Division Consumer Care, Chefaro Nederland B.V. en Wyeth Consumer Healthcare C.V. zijn participant van het Vitamine Informatie Bureau.” Bayer fabriceert o.a. Supradyn en Halitran, Chefaro Davitamon en Pleegzuster Bloedwijn, en Wyeth Centrum vitamines.
 
Heijnen ML. Preventie van influenza. Wat is het huidige beleid? Bilthoven: RIVM, 8 maart 2006. http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o2464n19764.html Bezocht 13 oktober 2010.
 
[21] RIVM. Infectieziekten > influenza > 8.2 Algemene preventieve maatregelen. 2-09-2009 http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/Influenza/index.jsp#index_8.
Bezocht 13 oktober 2010
RIVM. Infectieziekten > influenza > Veelgestelde vragen griep en verkoudheid. 24-07-2009 http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/Influenza/faq-griep-verkoudheid.jsp#index_5  Bezocht 13 oktober 2010