Martijn Katan heeft een geweldig dieet bedacht, waardoor je echt gewicht verliest. Terwijl je toch gewoon alles mag blijven eten.
 
alt
Wie op 1 januari is begonnen met lijnen moet nu al meerdere kilo’s kwijt zijn. Dat voorspellen althans de gegevens over duizenden lijners die de afgelopen 15 jaar door wetenschappers onder strikt gecontroleerde omstandigheden zijn verzameld 1). In het begin gaat het altijd het hardst. De doorzetters vallen in de eerste maanden twee tot twaalf kilo af, met een gemiddelde van rond de vijf. Hoe meer begeleiding hoe beter het gaat, en dieet plus bewegen werkt beter dan dieet alleen. Het enige wat er niet toe doet is welk dieet je volgt: weinig of veel koolhydraten, weinig of veel eiwit, Sonja Bakker of Montignac, alles werkt even goed – of slecht.

Dat klinkt ongelooflijk. Immers voor elk dieet bestaat een aannemelijk klinkende argumentatie. Van vet word je dik, zeggen de voorstanders van het vetarme dieet, en van koolhydraten niet, want je lichaam slaat vet op en koolhydraten niet. Eet dus veel brood met weinig beleg, en veel spaghetti met weinig saus. Nee, zeggen Atkins en Montignac, je moet veel vet eten en juist weinig koolhydraten, want koolhydraten activeren het enzym dat vet vanuit je bloed in je vetweefsel overbrengt. Brood en frisdrank zijn de boosdoeners, van ganzenleverpaté en Franse kaas val je juist af. Allebei fout, zeggen de eiwit- oftewel proteïne-enthousiasten. Eet eiwit, dat bevat aminozuren die via hersenreceptoren tot verzadiging leiden. Daardoor voel je je vol en hou je eerder op met eten. Magere biefstuk, cottage cheese en proteïnepreparaten zijn de oplossing.

Op het web vind je met gemak 200 diëten, waaronder het Kippensoepdieet, het Seksdieet en het Nooit meer op Dieet dieet 2), en ze hebben allemaal een plausibel klinkend verhaal. En inderdaad val je van al die diëten af – tenminste in het begin. Een experiment van Tufts University in Boston liet dat zien 3). Willekeurige gekozen groepen van 40 dikke mensen kregen een dieet met óf veel koolhydraten óf veel vet óf veel eiwit. Gemiddeld viel elke dieetgroep na 2 maanden ongeveer vier kilo af en na een jaar twee tot drie kilo, maar er waren grote verschillen: sommige mensen vielen totaal niet af, anderen wel 15 kilo. Hoe trouwer iemand zich aan een dieet hield, hoe meer hij afviel. Maar ‘trouw’ betekende in de ene groep zoveel mogelijk vet en in de andere zo weinig mogelijk. Hoe kan dat?

Ik denk dat het allemaal niets te maken heeft met wat er in het dieet zit. Mensen vallen niet af door het effect van speciale stoffen uit het vermageringsdieet op hun spijsvertering of op hun stofwisseling. Ze vallen af omdat het dieet minder lekker is dan wat ze gewoonlijk eten. In het begin is dat best vol te houden, maar na drie tot zes maanden komen het roggebrood met cottage cheese, de eierkoeken, de maaltijdrepen en de shakes je je neus uit en wordt het verlangen naar gewoon eten onweerstaanbaar. Dan ga je weer meer eten en kom je aan. Bij de mensen die op 1 januari zo hoopvol zijn begonnen met lijnen zal daarom uiterlijk tegen de zomer de daling van het gewicht stagneren, en over een jaar zijn de meesten terug bij Af.

Ik heb een dieet bedacht waarmee we kunnen testen of de samenstelling er toe doet. Het heet Katan’s Afvalemmerdieet. Het is heel gemakkelijk, reuze effectief, en dat het wetenschappelijk bewezen is gaan we samen aantonen.

Je hoeft er niets voor te doen, je mag alles eten wat je wilt en wanneer je wilt. Je moet alleen elke maaltijd eerst door elkaar roeren in een emmer en dan pas opeten. Bij gebrek aan een emmer kun je ook je eten begieten met de melk, koffie, cola of wijn die je er gewoonlijk naast dronk. ’s Avonds bij de TV gooi je de chips eerst in je pils. In je maag gaat het immers ook door elkaar? Je eet dus precies hetzelfde als altijd. Toch voorspel ik dat je afvalt.

Ik ben benieuwd. Laat via contact eens horen hoeveel je dankzij Katan’s Afvalemmer bent afgevallen. Tot mails!

Noten:
1) Franz MJ. Weight-loss outcomes: a systematic review and meta-analysis of weight-loss clinical trials with a minimum 1-year follow-up. J Am Diet Assoc. 2007.
2) www.vetvrij.com
3) Dansinger ML. Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone diets for weight loss and heart disease risk reduction: a randomized trial. JAMA. 2005;293:43-53.