| Woord vooraf | 7 |
| Inleiding | 9 |
| Hoofdstuk 1. Wegwijs tussen Feiten en Fabels | 13 |
| Meningen over voeding en gezondheid | 13 |
| Persoonlijke en nationale overtuigingen | 13 |
| Zorgen over technologie | 14 |
| Wetenschappelijke ‘ontdekkingen’ | 14 |
| Hoe werkt wetenschap? | 16 |
| De wetenschappelijke methode | 16 |
| Soorten voedingsonderzoek | 17 |
| Vooroordelen, belangen en beïnvloeding | 20 |
| Waarom heeft de wetenschap op zoveel simpele vragen geen duidelijk antwoord? | 21 |
| Belangrijk om te onthouden: | 23 |
| Hoofdstuk 2. Wat heeft voeding voor effecten op de gezondheid? | 24 |
| Wat is “gezonde voeding”? | 24 |
| Gevolgen van te weinig voedingsstoffen | 25 |
| Calorieën en hongersnood | 25 |
| Vitaminetekort | 27 |
| Tekort aan vezel | 29 |
| Moet je elke dag alle voedingsstoffen binnenkrijgen? | 30 |
| Gevolgen van te veel voedingsstoffen | 30 |
| Gezonde en ongezonde voedingsmiddelen | 32 |
| Voeding en de gezondheid van onze planeet | 33 |
| Niet duurzaam is niet gezond | 33 |
| Voedselproductie is een grote vervuiler | 34 |
| Duurzaamheid is moeilijk te meten | 34 |
| Belangrijk om te onthouden: | 36 |
| Hoofdstuk 3. Het ontbijt | 37 |
| Is ontbijten noodzakelijk? | 37 |
| Brood | 37 |
| Constipatie en wat er aan te doen is | 39 |
| Andere voedingsstoffen in brood: jodium | 40 |
| Beleg | 41 |
| Kaas | 41 |
| Vleeswaren | 42 |
| Appelstroop | 42 |
| Hagelslag, suiker en de tanden | 43 |
| Jam | 43 |
| Pindakaas | 43 |
| Wat moet ik nou op brood doen? | 43 |
| Boter en vitamine D | 44 |
| Pap, muesli en ontbijtgranen | 47 |
| Ontbijtvervangers | 48 |
| Eieren | 48 |
| Melk en yoghurt | 49 |
| Melkvet, cholesterol en hartinfarct | 50 |
| Melk, calcium en botten | 50 |
| Melk en kanker | 51 |
| Melkallergie- en intolerantie | 52 |
| Melk en vitamines | 52 |
| Andere gezondheidseffecten | 52 |
| Samengevat: hoe gezond is melk? | 52 |
| Belangrijk om te onthouden: | 53 |
| Hoofdstuk 4. De kinderen naar school | 54 |
| Bewegen: hoe en wat | 54 |
| Wat krijgen ze mee naar school? | 56 |
| Gezonde en minder gezonde dranken | 56 |
| Natuurlijke en toegevoegde suikers | 57 |
| Light dranken | 58 |
| Vruchtensap en vitamines | 58 |
| Frisdrank, sap en de tanden | 60 |
| Sap en diarree op de crèche | 60 |
| Sap is minder gezond dan fruit | 60 |
| Water is het gezondst | 61 |
| Eten: koek of brood? | 61 |
| Snoep | 62 |
| Eten en hyperactiviteit | 63 |
| Voedselintolerantie en voedselallergie | 64 |
| Wat is voedselallergie? | 64 |
| Voedselintolerantie: melksuiker, tuinbonen en sulfiet | 65 |
| Hoeveel mensen zijn allergisch voor voedsel? | 66 |
| Allergie bij kinderen | 67 |
| Voorzichtig met diëten! | 67 |
| Voedsel voor het brein | 68 |
| Vragen waar kinderen zelf mee zitten | 69 |
| Van welk eten word je groter en sterker? | 69 |
| Wat kun je doen tegen jeugdpuistjes? | 69 |
| Zit in frisdrank zonder prik minder calorieën? | 69 |
| Is kauwgum slecht? | 69 |
| Ga je van bruine bonen scheten laten? | 69 |
| Werkt visolie tegen dyslexie en tegen ADHD? | 70 |
| Kun je van één lepel zout dood gaan? | 70 |
| Zijn rode pepers slecht? | 70 |
| Klopt het dat je 2 uur voor het slapen gaan niets meer mag eten? | 70 |
| Is koosjer eten gezonder dan niet koosjer eten? | 70 |
| Welke snacks maken niet dik? | 70 |
| Verbrand je veel voedsel door nadenken en leren? | 71 |
| Is het waar dat Baileys met tonic gevaarlijk is omdat het samenklontert in de maag? | 71 |
| Tot slot één waar niemand over praat: Constipatie en broekpoepen | 71 |
| Belangrijk om te onthouden: | 71 |
| Hoofdstuk 5. Koffietijd | 72 |
| Koffie | 72 |
| Is koffie slecht? | 72 |
| Koffie, hart en bloedvaten | 73 |
| Waar is koffie goed voor? | 73 |
| Thee | 74 |
| Echte thee | 74 |
| Groene en witte thee | 75 |
| Thee, polyfenolen en gezondheid | 75 |
| IJsthee | 76 |
| Thee met smaakjes | 76 |
| Kruidenthee | 76 |
| Iets lekkers bij de koffie | 77 |
| Koek en gebak | 77 |
| Chocola | 78 |
| Gevulde chocoladerepen | 79 |
| Drop | 79 |
| Belangrijk om te onthouden: | 80 |
| Hoofdstuk 6. Lunch | 81 |
| Friet | 81 |
| Mayo | 81 |
| Kroket | 82 |
| Broodje Gezond | 83 |
| Soep | 83 |
| Belangrijk om te onthouden: | 83 |
| Hoofdstuk 7. Fruit | 84 |
| Fruit is vooral goed om wat er niet in zit | 84 |
| Koekjes en drankjes worden niet gezonder van fruit | 85 |
| Fruit is geen grote bron van vitamines | 85 |
| Voorkomt fruit kanker en hart- en vaatziekten? | 87 |
| Kanker | 87 |
| Hart- en vaatziekten | 88 |
| Afweer, verkoudheid en griep | 89 |
| Open ruggetje | 91 |
| Belangrijk om te onthouden: | 91 |
| Hoofdstuk 8. Borreltijd en snacks | 92 |
| Hoeveel moet je drinken? | 92 |
| Is twee liter water per dag goed? | 92 |
| Mag je drinken bij het eten? | 92 |
| Vochttekort | 92 |
| Blaasontsteking | 93 |
| Te veel drinken | 93 |
| Alcohol | 93 |
| Is alcohol slecht? | 94 |
| Regels voor industriële blootstelling | 94 |
| Industriële regels toegepast in het dagelijks leven | 95 |
| Zijn de regels voor alcohol te streng? | 95 |
| Alcohol en het hart | 96 |
| Drinken tegen hartinfarct | 97 |
| Alcoholische dranken | 98 |
| Bier | 98 |
| Wijn | 98 |
| Premixen (mixdranken) | 99 |
| Sterke drank | 99 |
| Red Bull | 99 |
| Wat te doen tegen een kater? | 100 |
| Snacks | 100 |
| Vleessnacks | 100 |
| Chips | 101 |
| Nootjes | 101 |
| Sushi | 102 |
| Belangrijk om te onthouden: | 102 |
| Hoofdstuk 9. Avondeten | 103 |
| Vlees en milieu | 103 |
| Rund, varken of kip? | 103 |
| Scharrelvlees | 104 |
| Vlees ten opzichte van kaas | 104 |
| Vlees en milieu: conclusie | 105 |
| Vlees, vis en gezondheid | 105 |
| Vlees, hartinfarct en kanker | 105 |
| Wat is het beste vlees? | 106 |
| Voedingsstoffen uit vlees | 107 |
| Vis en n-3 vetzuren | 108 |
| Kip | 108 |
| Vegetarisch eten | 109 |
| Zink | 109 |
| Calcium | 109 |
| Groenten | 110 |
| Groenten, milieu en klimaat | 110 |
| Gezonde stoffen in groenten | 110 |
| Het nitraatprobleem | 112 |
| Zijn biologische groenten gezonder dan gangbare groenten? | 113 |
| Wat is ‘biologisch’? | 113 |
| Is ‘biologisch’ gezonder? | 114 |
| Zijn biologische groenten duurzamer? | 114 |
| Bevatten groenten vroeger meer voedingsstoffen? | 115 |
| Aardappels, pasta en andere koolhydraatbronnen | 116 |
| Zout | 118 |
| Zout, bloeddruk en bloedvaten. | 119 |
| Wat voor zout? | 119 |
| Olie en vet | 120 |
| Afhaal- en kant- en klaarmaaltijden | 123 |
| Belangrijk om te onthouden: | 124 |
| Hoofdstuk 10. Bedtijd, vitamines en erotiek | 125 |
| Vitaminetekorten | 125 |
| Wie moet wat slikken? | 127 |
| Vooral niet te veel | 127 |
| Baby’s | 127 |
| Peuters | 127 |
| Veganisten | 128 |
| Ouderen | 129 |
| Reumapatiënten | 130 |
| Diabetici | 130 |
| Voor en tijdens de zwangerschap | 131 |
| Vóór de zwangerschap | 131 |
| Alcohol en koffie tijdens de zwangerschap | 131 |
| Vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap | 132 |
| Voedselinfecties tijdens zwangerschap | 133 |
| Zwangerschap en gewicht | 133 |
| Schadelijke vitamines | 133 |
| Wat moet je niet slikken? | 135 |
| Nutteloze vitamines | 135 |
| Yoghurtjes en andere flesjes | 135 |
| Nutri-cosmetica | 136 |
| En nu naar bed! | 136 |
| Slapen | 136 |
| Voeding en seks | 136 |
| Belangrijk om te onthouden: | 138 |
| Hoofdstuk 11. Sporten | 139 |
| Is sport gezond? | 139 |
| Sportvoeding | 141 |
| Drinken | 141 |
| Eten | 141 |
| Prestatieverhogende supplementen | 142 |
| Belangrijk om te onthouden: | 143 |
| Hoofdstuk 12. De strijd om de slanke lijn | 144 |
| Calorieën en brandstof | 144 |
| Wat zijn calorieën? | 144 |
| Ruststofwisseling | 145 |
| Beweging | 145 |
| Brandstof | 146 |
| Aankomen en afvallen | 146 |
| De vetzuchtepidemie | 149 |
| Wat is dik? | 149 |
| Waarom worden zoveel mensen tegenwoordig dik? | 150 |
| Aanleg om dik te worden | 151 |
| Stofwisseling | 151 |
| Opnemen en uitscheiden van vet en koolhydraten | 152 |
| Bewust en onbewust bewegen | 152 |
| Waarom kunnen mensen niet gewoon minder eten en meer bewegen? | 152 |
| Leven in een dikmakende omgeving | 153 |
| Hoe erg is het om dik te zijn? | 153 |
| Eigen schuld dikke bult? | 154 |
| Waarom diëten niet werken | 155 |
| Gevaren van lijnen | 156 |
| Eetlustremmers en maagverkleining | 157 |
| Wat dan wel? | 157 |
| Wat kun je in de praktijk doen om overgewicht te voorkomen? | 158 |
| Belangrijk om te onthouden: | 159 |
| Hoofdstuk 13. Ongewenste stoffen in het eten | 160 |
| Wat is gif? | 160 |
| Gif in planten | 161 |
| Ons afweersysteem tegen gif | 163 |
| Chemicaliën | 164 |
| E-nummers | 164 |
| Wat zijn die E-nummers voor stoffen? | 165 |
| Zijn E-nummers nodig? | 165 |
| Is de zorg over E-nummers in het eten terecht? | 166 |
| Zoetstoffen | 166 |
| Sorbitol | 167 |
| Calorieloze zoetstoffen | 167 |
| Zijn zoetstoffen veilig? | 168 |
| Geraffineerde suiker | 168 |
| Verontreinigingen | 169 |
| Zijn verontreinigingen gevaarlijk? | 170 |
| Belangen | 171 |
| Moeten we ons zorgen maken over contaminanten in het voedsel? | 171 |
| Genetisch gemanipuleerd voedsel | 172 |
| Is genvoedsel gevaarlijk? | 173 |
| Voedselvergiftiging en voedselinfecties | 173 |
| Wat is “voedselvergiftiging”? | 173 |
| Houdbaarheidsdatum | 175 |
| Klaarmaken en bewaren van eten | 176 |
| Gevaarlijke stoffen in supplementen en geneeskrachtige kruiden | 177 |
| Ontslakken | 178 |
| Waarom detoxen niet hoeft | 178 |
| Ophoping | 179 |
| Detoxen helpt niet | 179 |
| Belangrijk om te onthouden: | 180 |
| Hoofdstuk 14. Waar vind je informatie over gezond eten | 181 |
| Kranten, radio en televisie | 181 |
| Logo’s | 181 |
| Logo’s voor duurzaamheid | 181 |
| Logo’s voor gezonde voeding | 182 |
| Beperkingen van de logo’s | 183 |
| Etiketten | 184 |
| Ingrediënten | 184 |
| Voedingswaarde | 185 |
| Allergie-informatie | 186 |
| Houdbaarheidsdatum | 186 |
| Voedingsmiddelentabellen | 187 |
| Ins en outs van voedingsmiddelentabellen | 187 |
| Goede internetsites | 188 |
| Belangrijk om te onthouden: | 190 |
| Hoofdstuk 15. Bronnen | 191 |
| Wetenschappelijke publicaties | 191 |
| Leerboeken | 191 |
| Berekeningen | 191 |
| Persoonlijke mededelingen | 192 |
| Voedingsmiddelentabellen | 192 |
| Portiegroottes | 192 |
| Woord van dank | 193 |
| Voetnoten | 211 |