alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-01-11-BNR-Zachtjes-straalt-de-magnetron.MP3{/play}
 
Magnetrons werken met straling. Daarom krijg ik wel eens mails of koken met een magnetron slecht is voor het voedsel. Daar heeft de voedingswetenschap gelukkig een duidelijk antwoord op.
 
Eerst iets over straling in het algemeen. Die heb je in veel soorten, sommige zo hard als een geweerkogel en andere zo zacht als een veertje. Ik noem ze op van de hardste naar de zachtste. Een atoombom produceert de hardste straling, met een frequentie —zeg maar, met een kracht— van honderdduizend miljard MegaHerz.[1] Zulke stralen gaan dwars door je lichaam heen en maakt het kapot — denk maar aan Hiroshima. Röntgenstraling is zachter,[2] het gaat wel door vlees maar niet door botten. Zo maken ze röntgenfoto’s. Vervolgens komt ultraviolet licht, dat zit in zonlicht. Het heeft een frequentie van 1 miljard megaherz.[3] Het dringt hoogstens een millimeter de huid in, maar het kan daar wel je DNA beschadigen en zo huidkanker veroorzaken. Vandaar dat langdurig bakken in de zon niet gezond is.
 
Daarna komen de gewone lichtstralen, die we kunnen zien. Die dringen niet binnen in je lichaam, ze kunnen hoogstens je T-shirt doen  verkleuren.
 
En dan zijn we aangeland bij de stralen van de magnetron, en van de radio en van de GSM. Als u in de auto zit hoort u mij via radiostraling van 90 of 100 MegaHerz; kijk maar op uw display. Dat is duizend miljard keer minder dan atoombomstraling, en een miljard keer minder dan het ultraviolette licht waar je bruin van wordt. Als uw moeder belt gaat dat via GSM stralen van 900 MegaHerz, net zoiets als de radio dus. De effecten van GSM stralen op de gezondheid zijn uitgebreid onderzocht en ze blijken niets te doen.[4] Dat is ook logisch omdat die straling zo zacht is.
 
En dan de magnetron. Die gebruikt straling van twee en een half duizend megaherz, iets sterker dus dan radiostralen. Die frequentie is net geschikt om water of vet heet te maken. Daarom kun je er eten mee verwarmen, want in eten zit meestal water of vet.
 
Effecten van de magnetron op vitamines en ook op ongewenste stoffen in voedsel zijn uitgebreid onderzocht. Magnetronkoken komt er heel goed uit, beter zelfs dan gewoon koken.[5] Magnetronkoken is dus gezond. Je krijgt er alleen geen bruin korstje mee op het vlees.

 

[1] Typische frequentie van gammastraling is 100 EHz = 100 ExaHerz = 100 x 10^18 Hz = 100 x 10^12 MegaHerz = 100 biljoen Megaherz

[2] Harde röntgenstraling waar röntgenfoto’s mee worden gemaakt is typisch 10 Ehz = 10 ExaHerz = 10 x 10^18 Hz = 10 x 10^12 MegaHerz = 10 biljoen Megaherz

[3] 1 PetaHerz = 10^15 Hz = 1 miljard MHz = 333 nm

[4] Ahlbom A; ICNIRP (International Commission for Non-Ionizing Radiation Protection) Standing Committee on Epidemiology. Epidemiologic evidence on mobile phones and tumor risk: a review. Epidemiology. 2009

Kan P. Cellular phone use and brain tumor: a  meta-analysis. J Neurooncol. 2008

[5] Hoffman CJ. Effects of microwave cooking/reheating on nutrients and  food systems: a review of recent studies. J Am Diet Assoc. 1985

Klein BP. Retention of nutrients in microwave-cooked foods. Bol Asoc Med P R.  1989

Cross GA. The effect of microwaves on nutrient value of foods. Crit Rev Food Sci Nutr. 1982.

Davey MW. Review: Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavailability and effects of processing. J Sci Food Agric. 2000.