play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/25-07-2011_Ginkgo_voor_het_brein.mp3{/play}  
 
De helft van de mensen boven de 85 is min of meer dement. Ze hebben de ziekte van Alzheimer. Dat is treurig, want het leven kan op die leeftijd nog mooi zijn, als je maar gezond bent, en niet tegen je eigen dochter zegt: ik ken u niet, mevrouw.

Ook mensen die nog niet zo oud zijn zouden graag scherper kunnen denken en dingen beter kunnen onthouden. Vandaar dat er veel Ginkgo Biloba wordt verkocht. Dat is een kruidengeneesmiddel. Het wordt gemaakt van de bladeren van de Ginkgoboom. Er zijn een hoop wetenschappelijke studies die erop wijzen dat Ginkgo helpt bij Alzheimer. Als je de kleine lettertjes van die studies leest zijn ze wel allemaal betaald door de firma Schwabe uit Karlsruhe, die maken verreweg het meest verkochte Ginkgo preparaat.[1] Dat wil niet zeggen dat die studies niet deugen, maar je zou graag weten of onafhankelijke wetenschappers ook vinden dat het helpt.

Die onafhankelijke studies zijn gedaan, en helaas vinden ze niks.[2] Mensen met Alzheimer werden er niets beter van. Voor mensen bij wie het geheugen nog wel goed was hielp het in die onafhankelijke studies ook niet om twee keer per dag Ginkgo te slikken. [3] In Amerika kregen 3000 gezonde bejaarden 6 jaar lang Ginkgo, of een neppil, en in beide groepen werden er evenveel mensen dement. Iets meer zelfs in de Ginkgo groep.[4] Ik denk daarom dat Ginkgo niet werkt.

Dat betekent niet dat je niets kunt doen tegen dement worden. Of je hersenen gezond blijven hangt er sterk van af of ze goed worden voorzien van vers bloed. Daarvoor moeten de bloedvaten soepel blijven en niet dichtslibben. Wat goed is voor je hart en bloedvaten is dus meteen goed voor je hersenen.[5] En we weten wat je moet doen om je bloedvaten open te houden. Niet roken, niet te dik worden, en zorgen dat de bloeddruk en het cholesterol niet te hoog zijn. Zo zorg je niet alleen goed voor je hart maar ook voor je brein, en dat verbetert de kans dat je op je 85e nog weet waar je sleutels liggen, en — wie je kinderen zijn.



[1] Sponsoring van Ginkgo studies: zie Institute for Quality and Efficiency in Health Care. Ginkgo in Alzheimer’s disease (Ginkgohaltige Präparate bei Alzheimer Demenz). Keulen, 2008. p. 4.  

Ook het recente overzichtsartikel van Weinmann werd betaald door Schwabe: Weinmann S, Roll S, Schwarzbach C, Vauth C, Willich S. Effects of Ginkgo biloba in dementia: systematic review and meta-analysis. BMC Geriatrics 2010;10(1):14

[2] DeKosky ST, Williamson JD, Fitzpatrick AL, et al. Ginkgo biloba for prevention of dementia. Journal of the American Medical Association. Nov 2008;300(19):2253–2262.

van Dongen MC, van Rossum E, Kessels A, Sielhorst H, Knipschild P: Ginkgo for elderly people with dementia and age-associated memory impairment: a randomized clinical trial. J Clin Epidemiol 2003 , 56:367-376.

[3] Canter PH, Ernst E. Ginkgo biloba is not a smart drug: an updated systematic review of randomised clinical trials testing the nootropic effects of G. biloba extracts in healthy people. Hum Psychopharmacol. 2007

[4] DeKosky ST, et al. Ginkgo biloba for prevention of dementia: a randomized controlled trial. JAMA 2008; 300: 2253-2262. 

[5] van Norden AG, van Dijk EJ, de Laat KF, Scheltens P, Olderikkert MG, de Leeuw FE. Dementia: Alzheimer pathology and vascular factors: From mutually exclusive to interaction. Biochim Biophys Acta. 2011.