play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2011-10-01_Geen_BPA_in_zuigflesjes.mp3{/play}    
 
Sinds 1 juni mogen er geen zuigflesjes meer worden verkocht waar bisfenol A in zit.[1] Bisfenol A — afgekort BPA[2] — is de stof waar het plastic voor die flesjes van gemaakt wordt. Bij de fabricage blijft er wat BPA in het plastic achter en als je er melk in verwarmt komt dat in de melk. BPA kan hormoonachtige effecten hebben, en het is misschien niet goed voor de vruchtbaarheid van vrouwen.[3] Ik kan me dus voorstellen als u zegt: weg met die troep.

Dat betekent wel: weg met CD’s, mobiele telefoons, nierdialysemachines en nog veel meer want er wordt heel veel gemaakt van BPA.[4] Het zit zelfs in kassabonnen.[5] Voor we dat allemaal verbieden moeten we toch eens kijken hoeveel BPA een baby kan binnenkrijgen, en of die hoeveelheid gevaar levert.

Vergelijk het met zout. Als je vier eetlepels zout achter elkaar naar binnen slikt, ga je acuut dood.[6] [7] Een normaal mens eet iets meer dan een halve lepel zout gespreid over de dag. Dat is nog te veel, het verhoogt de bloeddruk een beetje, maar je kunt er oud bij worden. Het beste is waarschijnlijk een derde van een eetlepel, dat is een gram of vijf per dag.

Je weet dus pas of iets slecht is als je weet hoeveel iemand ervan binnenkrijgt. Dat soort berekeningen heeft de Europese wetenschappelijke voedselwaakhond EFSA gedaan voor BPA. Ze berekenden, dat baby’s hoogstens één tienduizendste gram BPA per dag binnenkregen, inclusief die flesjes, terwijl ze vier keer zoveel mogen binnenkrijgen zonder dat ze daar iets van krijgen.[8] Volgens de wetenschappers van de EU was er dus niets aan de hand, en onafhankelijke experts zijn het daar mee eens. [9] [10]

Maar de feiten hebben de adviezen ingehaald. Ouders willen gewoon flesjes vrij van BPA. Begrijpelijk. De Europese Commissie besloot om de wetenschappelijke adviezen te negeren en verbood flesjes met BPA. U hoeft voor uw baby dus geen zorgen te hebben over BPA. Maar ik denk dat het allemaal in het niet valt vergeleken met de echte gevaren die baby’s bedreigen. Bijvoorbeeld dat een kindje stikt in een snoepje of in een druif.[11] Helaas zijn daar geen actiegroepen tegen.



[1] European Commission - Press release. Bisphenol A: EU ban on baby bottles to enter into force tomorrow. 31 May 2011 

[2] BPA is de afkorting van de Engelse benaming, Bis-Phenol A.

[3] Er zijn aanwijzingen dat zwangere vrouwen met veel BPA in hun lichaam een grotere kans op een miskraam hebben. (zie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21624331 en http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15947000 ). Er is echter nogal wat mis met deze studies
(zie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16423835 ) en de resultaten zijn tot nu toe niet bevestigd in goede, grotere studies.

[4] Je eet geen mobiele telefoons, maar ook mobieltjes bevatten harde plastic en bij de fabricage of vernietiging daarvan ontstnapt BPA dat via het milieu in ons lichaam komt

[5]  Quitmeyer A, Roberts R. Babies, Bottles, and Bisphenol A: The Story of a Scientist-Mother. PLoS Biol 2007.

[6] Hoeveel zout is dodelijk: Turk EE. Fatal hypernatremia after using salt as an emetic--report of three autopsy cases. Legal Medicine. 2005. 1 gram zout per kilo lichaamsgewicht is dodelijk en 1 eetlepel = 15 gram keukenzout, dus voor iemand van 60 kilo is 4 lepels dodelijk.

[7] Manifestations of hyponatremia and hypernatremia. UpToDate 19.2. 

[8] Scientific Opinion on Bisphenol A: evaluation of a study investigating its neurodevelopmental toxicity, review of recent scientific literature on its toxicity and advice on the Danish risk assessment of Bisphenol A. EFSA Journal. 2010. ‘Dietary exposures of … infants aged 3-6 months were estimated to be up to 13 microgram /kg body weight per day.’ Een baby van 6 maanden weegt ca 8 kg. 8 x 13 microgram = 104 microgram = 0.000104 gram . De veilige hoeveelheid is 50 microgram per kg per dag.

[10] J. G. Hengstle et al. Critical evaluation of key evidence on the human health hazards of exposure to bisphenol A. Crit Rev Toxicol 2011

[11] Rivara FP, Grossman DC. Injury Control. Ch 5.1 in: Nelson Textbook of Pediatrics. 19th Edition. Bij kinderen onder de 1 jaar in de VS wordt 73% van alle sterfgevallen veroorzaakt door verstikking, meestal door verslikken in eten zoals hot dogs, snoep, druiven of noten. Ook speelgoedballetjes en ballonnen zijn gevaarlijk.