alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-02-08-BNR-Het-dieet-van-Dr-Frank-onderzocht.mp3{/play}
 
Dr Frank van Berkum is een internist die een nieuw afvaldieet heeft ontwikkeld. Dat dieet bevat veel eiwit. Dat is tegen de honger, en tegen verlies aan spieren. Spierverlies is een probleem bij afvallen.
 
Dr Frank schijnt een aardige man te zijn, en als internist weet hij natuurlijk veel over vetzucht. Maar de vraag is of zijn dieet beter werkt dan andere diëten. De Universiteit van Maastricht heeft dat nu samen met Dr Frank onderzocht.[1] Ze hebben bijna 140 patiënten een jaar lang op dieet gezet; de helft kreeg een afvaldieet met een normale hoeveelheid eiwit en de andere helft met heel veel eiwit.
 
De eerste drie maanden moesten ze allemaal hongeren: ze mochten maar één derde van hun gebruikelijke calorieën hebben. Daardoor vielen ze fors af. De volgende 9 maanden kregen ze twee derde van hun normale calorieën. Toen begonnen ze weer aan te komen, maar na een jaar waren ze gemiddeld nog steeds 10 kg afgevallen.
 
Het extra eiwit leek echter niet veel te doen. De patiënten die een gewone hoeveelheid eiwit hadden gehad waren 9 kg afgevallen en die heel veel eiwit kregen 11 kg.[2] Op het hoog-eiwitdieet waren ze dus 2 kilo meer afgevallen, maar dat kwam vooral doordat ze meer spierweefsel verloren. Dat was heel onverwacht, en hoe het kan is niet duidelijk. Maar voorlopig lijkt het hoog eiwit dieet niet beter dan willekeurig welk dieet. Dat eiwit is ook erg duur, één pot van bijna een pond kost €39,50. Dat eiwit kost inkoop een paar euro per pond,[3] dus er zit een winst van 1000% op. Dat geld kunnen patiënten beter in hun zak houden.
 
Hoe het verder is gegaan met de deelnemers toen het onderzoek voorbij was is niet bekend. Maar ik vrees dat de meesten intussen weer hun oude gewicht terughebben. Zo gaat dat helaas.

 

[1] Soenen S. Efficacy of macronutrients on targeting obesity and beyond. Proefschrift. Maastricht, 2010. http://arno.unimaas.nl/show.cgi?fid=17470 , Chapters 8 and 9.

[2] Soenen S. Efficacy of macronutrients on targeting obesity and beyond. Proefschrift. Maastricht, 2010. http://arno.unimaas.nl/show.cgi?fid=17470 , Table 9.2.

Het gemiddelde gewichtsverlies op de diëten met een normale hoeveelheid eiwit (diëten SPNC en SPLC) was -9.0 kg, en op de hoog-eiwitdiëten (diëten SSPLC en SSPNC) -11.4 kg. Het verschil in gewichtsverlies van 2.4 kg bestond uit 1.4 kg vetvrije massa (spieren en organen) en 1.3 kg vetmassa.
Toelichting d.d. 18 maart 2010:
Bovenstaande cijfers berusten op het proefschrift, maar 2.4 is niet gelijk aan 1.4 plus 1.3. Er zit dus een fout in de cijfers. Ik heb aangenomen dat het gewichtsverlies van 2.4 kg en de verandering in vetvrije massa (spieren) van 1.4 kg goed zijn gemeten. De vetmassa is dan onjuist berekend en het verschil in vetverlies was geen 1.3 maar 1.0 kg. Dan was 58% van het gewichtsverlies vetvrije massa (spieren). Als daarentegen de cijfers voor het gewichtsverlies onjuist zijn vermeld en het werkelijke gewichtsverlies 2.7 kg bedroeg was 52% van het gewichtsverlies spieren.
In beide gevallen bestond het extra gewichtsverlies op het hoog-eiwitdieet voor meer dan de helft uit spieren. 
[3] http://wholesalesupplementstore.com/nlargepowder.html 10 pound of whey protein for $53.79. Dat komt overeen met $ 5.22 = €3.84 per 440 g . Het betreft hier een Amerikaanse firma die supplementen aan consumenten verkoopt; bij een kaasfabriek zou de prijs waarschijnlijk nog lager zijn. Het wei-eiwit dat gebruikt wordt in vermageringsdiëten is een afvalproduct van de kaasfabricage.
Toegevoegd 1 maart 2010:
De bulkprijs van wei-eiwit is 28 eurocent per 454 gram http://future.aae.wisc.edu/data/monthly_values/by_area/20?year=2010