play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-02-15-BNR-Geen-foliumzuur-in-het-brood.mp3{/play}
Anders dan in Amerika gaan we in Nederland geen foliumzuur toevoegen aan brood. Dat schrijft minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer. Foliumzuur is een B-vitamine waarvan een foetus in de eerste weken van de zwangerschap nogal wat nodig heeft. Veel vrouwen krijgen met hun voeding niet genoeg foliumzuur binnen voor het beginnende foetusje. Daarom moet een vrouw die zwanger kan worden foliumzuurtabletjes slikken tot ze in de 8e week is.
Tweederde van de vrouwen doet dat niet of ze beginnen te laat als de foetus al misvormd is. Dat leidt ieder jaar tot 200 zwaar gehandicapte baby’s.
[1] Een deel daarvan wordt opgespoord met een echo bij 20 weken en vervolgens geaborteerd,
[2] maar het aborteren van een misvormde baby van 20 weken is een verschrikkelijke beslissing, en ethisch niet onomstreden.
Anderzijds heeft Klink gelijk dat je niet 16 miljoen Nederlanders foliumzuur moet geven via het brood alleen vanwege die vrouwen die zwanger worden zonder foliumzuur te slikken.
[3] Die meisjes moeten beter worden voorgelicht. Maar dat zal niet meevallen, want het gaat om een groep die je niet gemakkelijk bereikt. De meesten zijn jong, allochtoon en laag geschoold. In een groot onderzoek in Rotterdam bleek dat van alle zwangeren 30% per ongeluk zwanger wordt, en van hun slikt bijna niemand foliumzuur.
[4] Het zal nog een hele toer worden om zulke meisjes jarenlang dag in dag uit aan de foliumzuur te krijgen.
Misschien moet er op de pakjes sigaretten een vraag komen: “Als je vanavond zwanger wordt had je dan genoeg foliumzuur geslikt?” Veel van deze meisjes roken namelijk. Wel sigaretten en geen foliumzuur, dat is geen gelukkige start voor een baby.
In de brief van Klink staat nog meer interessants, daarover volgende week.
[1] ESCO Report on Analysis of Risks and Benefits of Fortification of Food with Folic Acid. European Food Safety Authority (EFSA) 2009. www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/3e.pdf. Table 2: bij 9.96 / per 10 000 zwangerschappen is in Nederland sprake van een neuraalbuisdefect, totale aantal zwangerschappen ca 200.000 per jaar ® 200 foetussen met neuraalbuisdefecten
[2] Aguilera S. Prognosis of spina bifida in the era of prenatal diagnosis and termination of pregnancy. Fetal Diagn Ther. 2009
[3] In Rotterdam was 37% van de zwangeren in het “Generation R” onderzoek tijdig gestart met foliumzuur, dus 63% was te laat of helemaal niet begonnen. (Sara Timmermans et al, Prev Med 2008, zie onder). Het onderzoek bereikte “maar” 48% van de doelgroep (op zich al een hele prestatie tegenwoordig!); die andere 52% hadden het waarschijnlijk nog slechter gedaan. Anderzijds bevat Rotterdam meer laag opgeleide allochtone vrouwen dan de rest van Nederland. Daarom schat ik het percentage vrouwen dat niet tijdig start met foliumzuur op 50-75% van de zwangeren. Dat is per jaar 50-75% van de 200.000 geboorten en dus minder dan 1% van de totale bevolking.
[4] Timmermans S. Determinants of folic acid use in early pregnancy in a multi-ethnic urban population in The Netherlands: the Generation R study. Prev Med. 2008