alt
play / pauze / stop
{play}images/stories/mp3/2010-02-22-BNR-Vitamine-D-komt-naar-u-toe---misschien.mp3{/play}
 
Vitamine D is het enige vitamine dat je zelf kunt maken, maar daar heb je wel zon voor nodig, en dat hebben we de laatste maanden niet veel gehad.
 
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit het eten wordt opgenomen in het lichaam en in de botten. Als baby’s en kinderen er te weinig van krijgen groeien hun botten niet goed, en ouderen hebben meer kans om iets te breken. Het vitamine zit in vis, margarine en bak- en braadvet. Lang niet iedereen eet dat dagelijks. Daarom zouden allerlei mensen extra vitamine D moeten slikken. Zwangere en borstvoedende vrouwen; baby’s; kleine kinderen; mensen met een donkere huid want voor hun is de Nederlandse zon te zwak, en bejaarden, want hoe ouder de huid hoe minder vitamine D hij maakt.
 
Die potjes met vitamine D zijn een gedoe en de meeste mensen die het nodig hebben nemen het niet. Daarom wil minister Klink van Volksgezondheid bevorderen dat er olie en melk met extra vitamine D komt.[1] Olie voor mensen met een donkere huid, want die eten weinig margarine maar wel veel olie.[2] En melk met vitamine D is goed voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en voor kleine kinderen. Ook ouderen drinken veel melk. Die verrijking van olie en melk is een goed idee, maar het kan lang duren voor het in de schappen staat. In de eerste plaats moeten de fabrikanten er brood in zien, want het gaat op vrijwillige basis. En er moet ook het een en ander in Brussel worden geregeld, want de regelgeving over eten is Europees. Ik zie het nog niet gebeuren. Voorlopig moet u het zelf doen, met tabletjes en druppeltjes. Of u moet zorgen voor meer zon in de winter. Een goed excuus voor een  weekje wintersport!
 

[2] Gezondheidsraad. Naar een toereikende inname van vitamine D. Den Haag, 2008. Paragraaf 5.3.3 en 7.3.1. www.gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/naar-een-toereikende-inname-van-vitamine-d .